Op zondag 21 juni 1964, viert de Harmonie “De Verenigde Vrienden” met luister het eeuwfeest van de oprichting in 1864 door de toenmalige notaris de heer Eugene, Ghislain Opsomer van de fanfare “Sinte-Cecilia”. Gelijktijdig wordt de nog oudere, op 21/02/1845 opgerichte fanfare “De Ware Vrienden” in herinnering gebracht.
Het accent wordt gelegd op enkele opvallende dirigenten van de fanfare “Sinte-Cecilia”, de heren Charles, François Froedure, in 1890 opgevolgd door zijn neef Charles, Augustin Froedure (beiden afstammelingen van de aloude kostersfamilie der Froedures, welke onafgebroken van 1596 tot 1956 het kostersambt hebben uitgeoefend) en de Heer Odilon Debode dirigent en componist, welke zijn stempel heeft gedrukt op het muziekleven in de streek.
Er wordt een grandioos muziekfestival georganiseerd waaraan wordt deel genomen door de volgende muziekmaatschappijen :

  1. Harmonie Ste-Cecilia – Mont à Leux
  2. Fanfare “L’union” – Helkijn
  3. Fanfare “Ste-Cecilia” Vichte
  4. Kon. Fanfare “De Eendracht” Ingooigem
  5. Kon. Fanfare “De Ware Vrienden” Zwevegem
  6. Fanfare “Royale” de Pecq
  7. Kon. Harmonie “De Verenigde Vrienden ” Avelgem
  8. Fanfare Royale “L’Union Musicale” Dottignies
  9. Kon. Fanfare “Eendracht en Vrijheid” Harelbeke
  10. Fanfare “Ste-Cecilia” Heestert
  11. Kon. Fanfare “Ste-Cecilia” Kooigem
  12. Kon. Fanfare “Le Phare de L’Escaut” Avelgem.


Deze eeuwfeestviering werd ingezet met een dankmis opgeluisterd door het Sint-Dionysius zangkoor o.l.v. de heer Georges Vandemeulebroucke en het meisjeskoor van het Bethania Instituut o.l.v. van E.H. Philippe Botte.
Na de mis volgde een aperitiefconcert door de harmonie “De Verenigde Vrienden” uit Sint- Denijs o.l.v. Stephanus Verrue.
Om 11:30 werd de harmonie “De Verenigde Vrienden” met haar bestuur officieel ontvangen door het gemeentebestuur, waar ze verwelkomd en gelukgewenst werden door de heer Marcel Vandewalle, burgemeester en tevens ere-voorzitter van de maatschappij.
Om 15 uur begon de optocht met defilé voor de eretribune van de hierboven vernoemde maatschappijen. De apoteose kwam van dirigent René Debode, inboorling van Sint-Denijs, welke er een erezaak van gemaakt had naar Sint-Denijs te komen met 3 zijner beste maatschappijen. De Kon. Fanfare “De Ware Vrienden” uit Zwevegem, de fanfare “Royale” uit Pecq en de fanfare Royale “L’Union Musicale” de Dottignies. Deze drie maatschappijen defileerden gezamenlijk onder zijn leiding met 2 marsen : “De onbekende Zoeaaf” en “De Langste Dag”. Het defilé was groots en indrukwekkend. René Debode wilde zo een groet brengen aan de nagedachtenis van zijn vader, de gevierde dirigent en componist Odilon ebode. De ruim 160 defilerende muzikanten werden uitbundig toegejuicht en het edel gebaar van dirigent René Debode werd ten zeerste op prijs gesteld.
Na het défilé werd een receptie aangeboden aan de personaliteiten, eregenodigden en afgevaardigden van de muziekmaatschappijen.

8. Eeuwfeestviering (1964)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *